Tästä alkaa kyläseikkailu!

Keuruu on vireä, noin kymmenen tuhannen asukkaan kaupunki läntisessä Keski-Suomessa. Lähes puolet kaupungin asukkaista pitää majaa muualla kuin keskustaajamassa. Reilun 1200 neliökilometrin pinta-alaan mahtuukin maalaiskylä poikineen. Näiden kylien elämää ja elinolosuhteita kehittämään käynnistettiin hanke, jonka nimeksi tuli osuvasti Kotona kylässä.

Tässä blogissa pääset seuraamaan kylien kehittämistyön kurveja. Luvassa on varmasti monenlaista tapahtumaa ja käännettä, ehkä vauhtiakin, mutta toivottavasti ei ainakaan kovin vaarallisia tilanteita... Tartu siis lakistasi kiinni ja suuntaa kanssamme reilun kahden vuoden mittaiseen kyläseikkailuun!


perjantai 24. elokuuta 2018

Elokuun auringon paistaessa...


... on aika paketoida Kotona kylässä -hanke ja toivottaa kylille hyvää matkaa tästä eteenkin päin!

28 kuukauden ajan teimme taivalta yhdessä. Hanke toivoakseni toi kylille uusia tuulia: ainakin kylätapahtumia, turvallisuusajattelua ja tunnettuutta. Yhtälailla hankeharakkana sain lähes joka päivä oppia uutta kylistä ja niiden toiminnasta - niin hyvin kuin kuvittelinkin kotikuntani tuntevani jo ennalta!

Hankkeen päättäjäistoimiin kuuluu osana myös hankkeen tulosten ja vaikuttavuuden arviointi. Päästiinkö tavoitteisiin? Mitä konkreettista hyötyä hankkeesta oli? Lisääntyikö kylien tunnettuus, tuliko uusia asukkaita ja/tai yrityksiä, ovatko kylät nyt entistäkin turvallisempia asuinpaikkoja? Paljon kysymyksiä ja paljon on myös vastauksia.  Osa suunnitelluista toimenpiteistä toteutui täydellisesti, mutta kuten aina, suunnitelma myös muuttui matkan varrella. Osa suunnitelluista toimenpiteistä jätettiin pois, mutta tilalle tuli uusia.

Laadullisia, abstrakteja tuloksia ja mielikuvien muuttumista on hankala mitata.  On niin paljon helpompi kertoa, että 403 henkilöä vieraili kylissä keväällä järjestettyjen bussiretkien aikana kuin todentaa, tuntevatko vierailijat nyt kylät entistä paremmin. Tai koetaanko kylä turvallisemmaksi asua nyt, kun turvallisuussuunnitelmat on tehty? No, ainakin turvallisuusasioista on puhuttu laajalti ja toimintasuunnitelmia eri tilanteiden varalle laadittu. Mutta koska yleensä ottaen tieto lisää tuskaa, niin vaikuttivatko tehdyt toimenpiteet lisäten vai vähentäen turvallisuudentuntua - vaikea sanoa! Jokaisella kyläläisellä on tähän varmasti oma tuntumansa. Toivottavasti kyläläiset itse ovat tyytyväisiä hankkeessa tehtyyn työhön - se on varmasti tulosten tärkein mittari.

Niitä töitähän tuli kylien eteen tehtyä - ja tehdään jatkossakin. Suuri kiitos siitä kaikille kylien aktiiveille! Ilman sitä tehokasta ja eteen päin katsovien ihmisten joukkoa kylät uinuisivat pian ikiunta. Pidetään siis huolta heidän jaksamisestaan, ja koitetaan jokainen vuorollamme kantaa oma kortemme kekoon kylien elinvoimaisuuden turvaamiseksi. Osallistu talkoisiin, tule mukaan kyläyhdistyksen hallitukseen tai tapahtuman järjestelyihin, ylipäätään kysy, mitä voisit tehdä. Pienikin panos voi tuoda ison avun ja molemminpuolisen ilon, puhumattakaan siitä uskomattomasta yhteisöllisyyden fiiliksestä, joka kylillä parhaimmillaan on aistittavissa. Ole mukana! 

Siinäpä ne, tärkeimmät. Hanke päättyy, kiittää ja kuittaa, mutta kyläelämä jatkuu!

Kiitos!

- hankeharakka Kati




P.S. Muistakaapas hankkeen päättäjäistilaisuus tiistaina 28.8. Jukojärven Veikkolassa! Tarjolla kahvia, pullaa ja viihdyttäviä hetkiä klo 17.30 alkaen. Tervetuloa!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti